Tuesday, 2 September 2014

Lecithin Untuk Ibu Menyusu. Apa kepentingannya ?

Cabaran 60 Hari - Day 38

Assalammualaikum dan salam sejahtera kepada pembaca semua,

MamaLuv harap agar anda semua diberkatiNya dan sihat selalu di samping keluarga tercinta. Hari ini MamaLuv ingin berkongsi tentang salah satu produk Shaklee kegemaran MamaLuv iaitu Lecithin. Sejak mengenali Lecithin, MamaLuv terus jatuh cinta dengannya dan tidak akan lupa untuk mengamalkannya setiap hari. Pada mereka yang pernah mengamalkan Lecithin pasti tahu kenapa? Sebabnya lecithin ini lebih sinonim dengan mereka yang mahu menurunkan berat badan. Tetapi tahukah wahai kaum ibu semua kebaikan Lecithin lebih dari itu. 
Lecithin Untuk Ibu Menyusu

Tahukah anda kebaikannya kepada ibu yang menyusu? Banyak kebaikannya.Ia membantu mengurangkan risiko clog duct atau duktus susu tersumbat. Ia membakar lemak yang berlebihan dalam badan ibu. Ia membantu ibu mengatasi masalah lupa atau "short memory" yang biasa dilalui selepas melahirkan.Ia membantu menyalurkan inositol dan kolin di dalam susuibu untuk perkembangan otak bayi. Maka selamatkah Lecitihin di ambil semasa penyusuan selain untuk pengambilan untuk mengurangkan berat badan? Jawapannya ialah ya selamat diambil. Sila dapatkan jadual pemakanan dari pengedar seandainya anda mahukan cara pengambilan yang lebih baik.

Apa itu Lecithin ?

LECITHIN merupakan Nature’s Emulsifier (Pengemulsi Semulajadi) yang membantu badan menyerap nutrien larut lemak seperti Vitamin A,D,E, K, Beta Caretone.Boleh didapati dari tisu binatang dan tumbuhan (plant), Untuk komersial didapati dari telor, jagung & kacang soya. Ia merupakan Fat Emulsifier – Metabolisma lemak

KANDUNGAN

-Asid linoleik (essential fatty acid) – amat diperlu oleh badan. Tapi badan tidak boleh
menghasilkannya sendiri dan ia perlu diambil melalui diet harian
-Kolin – satu komponen neurotransmitter
-Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf
-Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan

KHASIAT DAN KEGUNAAN LECITHIN



1. PALING UTAMA – untuk proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids). Lecithin memecah serta mencairkan lemak terutama koleterol.Ia membantu menurunkan total serum kolesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).Membantu mengawal paras triglycerides.Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat dipembuluhan-pembuluhan darah. Juga membantu mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol

2. PENTING UNTUK FUNGSI OTAK - Acethylcholine penting untuk fungsi otak berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dan sebagainya. Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan,penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat. Acethylcholine dihasikan dari cholin. Cholin mudah diperolehi dari LECITHIN. Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine – kerana 30% otak adalah lecithin, dan 70% lemak di hati (liver) adalah juga lecithin.

3. UNTUK KAUM TUA - Lecithin amat diperlukan bagi mereka yang uzur oleh sebab stroke (angin ahmar) dan sakit-sakit yang biasa dialami oleh kaum tua. Mengurangkan berlakunya masalah pembuluhan tersendat punca darah tinggi, sengal sendi, sejuk kaki dan sebagainya.

4. UNTUK PENGHADAMAN - Lecithin diperlukan untuk menghasilkan bahan kimia yang dipanggil Bile daripada kolesterol. Bile amat penting untuk proses penghadaman.

5. UNTUK SEL - Lecithin penting untuk mengangkut, menghantar bahan-bahan lemak dari makanan ke sel-sel. Choline & lecithin menguatkan selaput sel-sel neuron dan semua sel-sel tubuh badan kita

6. UNTUK KESIHATAN KARDIOVASCULAR (SISTEM JANTUNG) - Fungsi utama lecithin adalah sebagai “Fat Emulsifier “ ia amat penting untuk perlindungan sistem jantung. Ia amat mujarap jika di ambil bersama-sama EPA dan Fiber.



Dari hasil penyelidikan (R&D) ,lecithin daripada soyabean berkesan memecahkan deposit kolesterol dan Lecitin daripada telur boleh tetapi tidak begitu berkesan. 

Mengapa MamaLuv pilih Lecithin Shaklee ?


Ini kerana ia kacang soya – sumber semulajadi yang terpilih. Kapsulnya mempunyai ciri-ciri lecithin sebagaimana di anugerahkan oleh alam.Tiada pengawet, perwarna, perasa tiruan

Kepekatan 1 kapsul :

520 mg lecithin
78 mg phosphatidycholine
47 mg phosphatidylinosito

sumber : stayhealthy.my



"Be Healthy & Stay Healthy" 

Untuk Pertanyaan, Konsultasi dan Pesanan Produk SHAKLEE:

✍ FB : Emma Kartika Mohd Anuar
➲ Pengedar Sah Shaklee Klang (SID) ID: 887782
✍ LIKE Fanpage : vitaminswithluv
✉ Email : ikka1979@gmail.com
✆ Call/SMS/WhatsApp : 012-2285484
➲ Cash On Delivery (COD) : Klang (Bukit Raja, Meru dan Kapar), Shah Alam dan Setia Alam
➲ Penghantaran ke seluruh Malaysia

**Daftar sebagai ahli SHAKLEE dengan yuran pendaftaran serendah RM75.00 (seumur hidup), anda jimat sehingga 15-25%.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...